Κάστρο Αγίας Μαύρας

Στην είσοδο της Λευκάδας, κοντά στην Αμμόγλωσσα υψώνεται το εντυπωσιακό κάστρο της Αγίας Μαύρας, πρότυπο οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα. Στο εσωτερικό του φρουρίου διατηρούνται ερείπια κτιρίων της Ενετοκρατίας, αποθήκες πυρομαχικών, κτίρια διοίκησης, νοσοκομείο και κατοικίες. Στο μικρό προμαχώνα της βορειοδυτικής πλευράς υπάρχει ο φάρος και στο ανατολικό βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαύρας από την οποία πήρε το όνομα της το κάστρο.

Ακρωτήρι Λευκάτας

Η εκπληκτική θέα από το φάρο, η ανεπανάληπτη εμπειρία την ώρα του δειλινού , συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Το ακρωτήρι Λευκάτας, από το οποίο εικάζεται ότι πήρε το όνομα του το νησί της Λευκάδας, βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού. Λευκοί απόκρημνοι βράχοι που προξενούν δέος, σχηματίζουν ένα μνημείο της φύσης. Από αυτό το ακρωτήρι, σύμφωνα με την παράδοση , η αρχαία ποιήτρια Σαπφώ, έπεσε στο πέλαγος και βρήκε το θάνατο, απελπισμένη από τον άτυχο έρωτα της για τον Φαίωνα.

Καταρράκτες Νυδρί

Ένα μέρος που θυμίζει έργο τέχνης και προσφέρει απόλυτη γαλήνη και ηρεμία. Μια καταπληκτική διαδρομή με υπέροχα δρομάκια και γεφυράκια, ανάμεσα στα τρεχούμενα νερά και στις μικρές λίμνες οδηγεί στον επιβλητικό καταρράκτη. Τα κρυστάλλινα νερά που πέφτουν από μεγάλο ύψος και η γραφική γαλαζοπράσινη λίμνη που σχηματίζεται στην βάση δημιουργούν ένα μαγευτικό περιβάλλον.

Ενδοχώρα

Αν και οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν τις ονειρικές της παραλίες, η Λευκάδα διαθέτει πανέμορφα, μικρά, γραφικά χωριά σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.

Στο κέντρο της ενδοχώρας του νησιού, εξερευνήστε την Εγκλουβή, φημισμένη για τις πεντανόστιμες φακές που παράγει. Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτα σοκάκια ξυπνούν μνήμες, συνδυάζοντας το χτες με το σήμερα. Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Εγκλουβή βρίσκεται η καταπράσινη Καρυά. Πρόκειται για έναν ορεινό οικισμό με υπέροχο κλίμα που διατηρεί έντονα το εθιμικό του στοιχείο. Είναι γνωστή για τα παραδοσιακά της κεντήματα, τα υπεραιωνόβια πλατάνια στην πλατεία του χωριού, όπου αξίζει να πιείτε τον καφέ φας ή να φάτε στις γραφικές ταβέρνες. Τα χωριά των Σφακιατών σας υποδέχονται στη συνέχεια. Ασπρογερακάτα, Κάβαλος, Λαζαράτα, Σπανοχώρι, Πινακοχώρι, πέντε μοναδικοί οικισμοί που η πέτρα και το πράσινο κυριαρχούν. Χωριά που κρατάνε τον παραδοσιακό τους αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, εκκλησίες με μοναδικά καμπαναριά, μύλοι ανέμου και νερού, πηγές και πολυάριθμα μονοπάτια χαρακτηρίζουν τη γη του Φωτεινού, του ήρωα του ομώνυμου ποιήματος του Βαλαωρίτη.